Nieuws

Opnieuw recordjaar voor Europese blikjesmarkt

2015 was wederom een goed jaar voor de Europese producenten van drankblikjes. In totaal werden er meer dan 64 miljard bier- en frisdrankblikjes geproduceerd. Volgens het Engelse marktonderzoeksbureau Canadean, dat in opdracht van de Beverage Can Makers Europe (BCME) de cijfers over drank in blik verzamelde, is dit een groei van 1,25 miljard stuks ten opzichte van 2014. 

 

Frisdrank

Met name fris in blik deed het in 2015 goed. De totale Europese productie groeide met 4,4%. Tegelijkertijd nam ook het aandeel van blikverpakkingen in de frisdrankmarkt toe. In Europa is nu meer dan de helft van alle blikjes gevuld met frisdrank. De populariteit van frisdrank in blik neemt het sterkst toe in Oost-Europa, waar de frisconsumptie steeg met 10%.

 

Energiedrankjes

Energiedrankjes zijn een belangrijke aanjager voor de groei van de frisdrankmarkt. De succesvolle introductie van grotere formaten blikjes heeft het productaanbod vergroot. In totaal groeide de markt voor energiedrankjes met 6%; bijna twee van de drie energiedrankjes worden momenteel verkocht in blik.

 

Bier

De West-Europese markt voor bier liet een lichte groei zien, terwijl er in Oost-Europa een kleine daling zichtbaar is. Deze werd deels gecompenseerd door een groei van het marktaandeel van bier in blik ten opzichte van andere verpakkingen. 

Matthijs Jansen, voorzitter van BCME Benelux: “Ondanks het ontbreken van een groot sportevenement heeft de drankblikjesmarkt het weer goed gedaan. De cijfers laten zien dat het drankblikje zowel bij de merkeigenaren als bij de consument heel populair is. Er zijn steeds meer verschillende formaten blikjes verkrijgbaar. Dit helpt merken hun productaanbod te differentiëren. Voor de consument betekent het een ruimere keuze: het juiste formaat blik voor iedere gelegenheid. Bovendien kun je blik oneindig recyclen: in Nederland wordt al meer dan 93% van alle blikjes gerecycled.”

Zoeken

Beeldmateriaal