Skip to main content

Alles wat je moet weten over het blikje en zijn geschiedenis.

 • 1935
 • 1960 - 1970
 • 1975
 • 1980 - 1990
 • 1990 - 2000
 • 2000 - 2012
 • NU

1935

Op 24 januari 1935 ziet het drankblikje zijn eerste levenslicht. De Amerikaanse bierproducent Krueger’s Beer kwam als eerste met deze nieuwe verpakkingsvorm. Het blikje was toen nog 7 keer zwaarder dan nu en moest met een scherpe priem geopend worden.

1960 - 1970

In de jaren ‘60 wordt het treklipje uitgevonden.

1975

Het huidige openingsmechanisme (stay-on tab) wordt geïntroduceerd.

1980 - 1990

In de jaren ‘80 stijgt de vraag naar en productie van blik voortdurend.

1990 - 2000

In 1998 wordt de bredere opening geïntroduceerd, de zogenaamde LPO (Large Pour Opening). Ook worden er een aantal nieuwe designs van deksels en lipjes gelanceerd.

2000 - 2012

Blikjes worden steeds lichter. Een aluminiumblikje van 33cl weegt nu nog maar 13 gram. Gedurende deze jaren worden er ook verschillende innovatieve blikjes gelanceerd. Bijvoorbeeld het thermochromische blikje, waarbij de kleur van de inkt mee verandert met de temperatuur. Maar ook de soft touch coating; voor een matte look. Er komen zelfs blikjes die weer hersloten kunnen worden.

NU

In 2015 zijn er maar liefst 63 miljard blikjes afgevuld. Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende soorten en maten blikjes met heel veel verschillende prints. Merken introduceren limited editions voor bijvoorbeeld sportevenementen. Ook komen er steeds meer mogelijkheden wat betreft de inhoud.

Een blikje doet wat met je.

Blik prikkelt de zintuigen en roept veel positieve reacties op. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het moment van openen: altijd voor een lekker fris gevoel.
 • Verschillende soorten: blikjes komen in allerlei maten en met allerlei soorten inhoud. Blikjes zijn dynamisch en geschikt voor elke gelegenheid.
 • Snel koud: een drankblikje is sneller koud dan bijvoorbeeld een flesje. Dat maakt blikjes ideaal voor last minute plannen voor het park of strand.
 • Slim: het lipje van een blikje kan gebruikt worden voor een rietje, zodat het rietje beter blijft zitten.

Naast voordelen voor de consument, zijn er ook voordelen voor drankmerken:

Merkdifferentiatie

Een merk kan zich positief onderscheiden van concurrenten met de verschillende soorten, maten en mogelijke bedrukkingen van een blikje. Er zijn bijvoorbeeld 20 verschillende formaten en talloze soorten bedrukkingen. Denk maar aan een reliëf, aan kleuren en aan de inhoud. Er bestaan zelfs drankblikjes die vertellen welke temperatuur het blikje heeft. Een blikje is eigenlijk een klein billboard voor een merk.

Duurzaam

Behalve al deze bovenstaande voordelen, is blik bovendien ook erg duurzaam. Van alle verpakkingsmaterialen heeft blik het hoogste recyclingpercentage. Namelijk 95% in Nederland en 98% in België.