Duurzaamheid

Drankblikjes worden gemaakt van staal of aluminium en zijn daarom 100% recyclebaar. Dit maakt een blikje een duurzame keuze. Het voordeel van een drankblikje is, dat je ze gewoon in de afvalbak of PMD-zak kunt gooien. Dan heb jij je goede daad van de dag weer gedaan. Van al het ingezamelde metaal wordt nieuw metaal gemaakt. Dit is een proces dat oneindig doorgaat, waarbij het metaal zijn waardevolle eigenschappen behoudt.  Maar liefst 94% van alle metalen verpakkingen in Nederland worden gerecycled. Daarmee behoort het tot de hoogste percentages t.o.v. andere verpakkingen én daarmee zitten we ruim boven de Europese norm van 75%.

Er wordt dus efficiënt gebruik gemaakt van de grondstoffen die we hebben. Elk jaar kan er meer gedaan worden met minder. Met gewichtsbesparing streven we naar een zo laag mogelijke milieubelasting door het drankblikje. Het blikje is door de jaren heen namelijk steeds lichter geworden, dit scheelt maar liefst 40% met 1970. Een blikje is lichter omdat er minder materiaal nodig is. Het proces van het verduurzamen van blik is nog steeds bezig. Fabrikanten werken namelijk nog steeds aan het verminderen van de benodigde materialen.

Door het recyclen van blik wordt er 70% energie bespaard bij de productie van staal en 95% bij de productie van primair aluminium. Wat betekent dit nu? Hoe meer metaal er gerecycled wordt, hoe minder CO2- uitstoot er plaats vindt. 

Wist je dat…

  • Een Nederlander gemiddeld 84 blikjes per jaar drinkt?
  • Metaal als het minst milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal gezien wordt? Terwijl het juist oneindig recyclebaar is.
  • Er 670 drankblikjes nodig zijn om een nieuwe fiets te kunnen maken?
  • Er maar liefst 4 Erasmusbruggen kunnen worden gebouwd met het totaal aantal in de Benelux geryclede drankblikjes?
  • Een drankblikje 90 kilo aan verticale druk aankan?
  • Een drankblikje 100% recyclebaar is en binnen 60 dagen weer in de winkel kan liggen?

Meer over hoe het recyclen precies in zijn werk gaat lees je hier.

Zoeken

In deze sectie

Wist je dat?

90 kilo ... zoveel verticale druk kan een drankenblikje aan.